Hvem hadde trodd at dette skulle bli en såpass stor suksesshistorie? Da det ukjente, franske selskapet Nadeo ga ut et sjarmerende, lite bilspill til PC i 2003 hadde de nok ikke kunne sett for seg dette. 15 år senere har vi fått hele ni spill, til både Playstation, Xbox, Nintendo DS og Wii, og det er snakk om at det snart kommer et nytt spill i TrackMania-serien.

Kanskje det at utvikleren er franske har noe å gjøre med at spillene ble litt annerledes fra alle klisjeene vi er vant til i amerikanske bilspill? Kanskje det at Nadeo var helt ferske og skulle gi ut sitt første spill gjorde at de turte å ta flere sjanser? Uansett hva fasiten er fant de en formel mange har prøvd å kopiere, uten å ha fått det til.

Et friskt pust

Om du synes TrackMania føles mer originalt og kreativt ut enn det meste annet du finner på markedet i 2018 – bare forestill deg hvordan det ble tatt imot i 2003. Tidlig på 2000-tallet var en populær periode for bilspill, både på PC og Playstation. Vi begynte å få maskinvare som kunne takle høy fart og bedre grafikk samtidig, så det var en logisk utvikling.

Derfor var det også et godt tidspunkt for TrackMania å komme på banen i 2003, om du unnskylder ordspillet. Det at det var et bilspill i seg selv var sikkert nok til at mange ga det en sjanse. Mens de fleste andre bilspillene foregikk på realistiske baner med formelbiler eller i bygater med sportsbiler, tok dette spillet en mer kreativ vending.

Utviklingen

Det er ganske sjarmerende å se tilbake på det aller første spillet i serien nå. Selv om det var veldig imponerende for sin tid da det kom, så har hvert nye spill i serien bidratt med noe nyere og bedre. Med årene har serien fått både bedre grafikk, bedre lyd, flere miljøer, flere verktøy for å bygge baner, og ikke minst flere biler.

Fra å kun være tilgjengelig på PC i starten til å tilby spillet sitt på nesten alle plattformer på markedet, har gjort underverker for spillserien. TrackMania Nations ble for eksempel gitt ut helt gratis, mens TrackMania Turbo ble laget som en hyllest til gamle arkadespill. Utvikleren har også sagt at de ønsker å prøve seg på både skytespill og rollespill i fremtiden.